17 жовт. 2011 р.

Чи буває у когось так, що думка, яка хвилює тебе останній час, зненацька візуалізується в друкованих рядках? У мене таке трапляється часто. Ось і зараз натрапила в нашій міській "Любимой-Главной" газеті на притчу про час. Мені здається, що ці мудрі поради доречні всім - навіть тим, у кого попереду ще дуже багато секунд, хвилин, місяців, років...

                                                       Притча про час

Уяви, що існує банк, який кожного ранку кладе на твій рахунок 86400 грн. Він не зберігає щоденний залишок. Кожну ніч він прирівнює до нуля весь твій залишок , який ти не використав протягом дня. Що ти зробиш? Звичайно, ти будеш знімати кожен день всі свої кошти. Знайте, у кожного з нас є свій рахунок в цьому банку. Його назва - ЧАС. Щоранку він нараховує тобі 86400 секунд. Щоночі банк стирає дані і дивиться, яку частину цього кредиту ти не інвестував в потрібних цілях. Цей банк не зберігає гроші і не дозволяє переводити їх на інші рахунки. Кожен день відкривається новий рахунок. Кожного дня анулюється залишок за день. Якщо ти не використаєш ці гроші - втрачаєш тільки ти. Ми не можемо повернутись назад або запозичити завтрашній кредит. Ти повинен жити в теперішньому на те, що тобі дано сьогодні. Інвестуй так, щоб досягнути більшого в здоров'ї, в щасті, в успіху. Годинникова стрілка продовжує описувати дугу. Досягни максимуму за день. Щоб оцінити гідно рік, спитай про це у студента, який загубив рік навчання. Щоб зрозуміти цінність місяця, спитай про це у матері, яка народила передчасно. Щоб зрозуміти цінність тижня, спитай про це у видавця щотижневого журналу. Щоб зрозуміти цінність хвилини, спитай про це у людини, яка тільки що запізнилась на потяг. Щоб зрозуміти цінність секунди, спитай про це у людини, яка тільки що уникла автокатастрофи. Щоб гідно оцінити тисячну долю секунди, спитай про це у атлета, що виграв срібло на Олімпійський іграх. Оцінюй кожен момент, яким ти живеш, і надай йому ще більшої ваги, розділивши його з особливою людиною, настільки особливою, щоб присвятити йому свій Час. І пам'ятай: Час нікого не чекає! Вчора? Це історія. Завтра? Це таємниця...Тому існує тільки зараз! Оцінюй гідно кожен момент, яким ти розпоряджаєшся. Ти оціниш його ще більше, якщо зможеш розділити з людиною, близькою тобі.



                                                                    

4 жовт. 2011 р.

Подорож до друзів


30 вересня, день свого професійного свята, працівники обласної бібліотеки вирішили відсвяткувати не традиційно, а поїздкою до своїх колег-сусідів, у Білорусь. Щоб перетнути два кордони, ми вже о шостій ранку вирушили в дорогу. Поки добирались до кордону, деякі встигли навіть виспатись. В очікуванні побачити нарешті, як живуть сусіди-сябри, ми пережили  довге очікування на митниці і навіть пожартували з прикордонниками. Атмосфера в автобусі була весела і не збентежила веселих бібліотекарів осінньо-дощова погода, якою  зустрічала Білорусь. На кордоні на нас вже чекала директор Гомельської обласної бібліотеки Дуброва Валентина Петрівна.
Кожному бібліотекарю цікаво, як же його колеги працюють в сільській місцевості. Першою нашою зупинкою, за 6 км. від Гомеля, стало агромістечко Урицьке,  населення якого складає близько 3000 жителів. В бібліотеці, що обслуговує 3 населені пункти, працює один бібліотекар – Самойленко Валентина Іванівна, яка із задоволенням розповідала про свою бібліотеку. До речі, весь книжковий фонд тут у відкритому доступі, для користувачів є комп’ютер з доступом до Інтернет.
 Біля входу до Гомельського палацово-паркового ансамблю нашу групу зустрічав зам. директора з наукової роботи Гомельської обласної бібліотеки Максименко Юрій Іванович, Ми побували в одному з найстаріших і найбільш авторитетних музейних комплексів Республіки Білорусь. До його складу входять шість музейних об'єктів. Палацово - парковий комплекс включає: палац Румянцевих і Паскевичей – пам'ятник архітектури російського класицизму кінця XVIII – середини.XIX ст., Каплицю, усипальницю князів Паскевичей, – пам'ятник архітектури неоросійського стилю кінця XIX століття, адміністративну будівлю, "Зимовий сад" і оглядову вежу – пам'ятники архітектури XIX століття, старовинний парк – пам'ятник природи і садово - паркового мистецтва середини XIX століття.. Цікава екскурсія залишила надзвичайні враження від побаченого.
Гомельська обласна бібліотека привітно зустріла нас вже надвечір. Майже дві години ми спілкувались з нашими колегами, оглядаючи бібліотеку. У захоплених спогадах залишились музей рідкісної книги, книгосховище, читальна зала, зала каталогів, відділ літератури про мистецтво, абонемент, інформаційно-бібліографічний відділ, виставкова зала, зала для прийомів поважних гостей, відділ бібліотекознавства та Центр інформаційних ресурсів, Правовий центр, відділ літератури іноземними мовами, відділ краєзнавства та відділ періодичних видань. В кожному відділі є Інтернет-місця для користувачів, за кожною кафедрою бібліотекаря - комп’ютер, що оперативно видасть інформацію користувачеві. Позаздрили... Цікаву екскурсію провели для працівників нашої бібліотеки у виставковій залі бібліотеки, де в цей час проходила виставка картин молодих художників. Ми довго не відпускали наших колег, оскільки бібліотечна робота настільки різнобарвна, що можна було говорити не одну добу. Адже проблеми майже однакові, тому колегам вистачало тем для розмов. Фото на згадку знову нас будуть повертати до спогадів про наше незвичайне, «білоруське», професійне свято.
                                                                                               Олена Сльозка