29 груд. 2011 р.

Про нашу " непомітну" роботу

   Закінчується 2011 рік, 12 місяців роботи. Деякі скажуть, науково-методичний відділ, а що це? Чим вони займаються? Невідомо... Сидять собі на третьому поверсі та читають цілими днями журнали. Так, іноді методична робота невидима, але вона займає весь як робочий та й неробочий час.
   Виходячи із нових умов та вимог часу, позбувшись директивно-регламентуючих та контролюючих функцій,  ми приступили до пошуку і розвитку нових підходів і принципів своєї діяльності. Сьогодні методисти вже не кажуть: “роби так”, а підказують або пропонують, що можна запозичити з того чи іншого досвіду, які інновації доцільно запровадити у повному технологічному процесі. Наша робота носить консультативний і рекомендаційний характер: методичне консультування, надання практичної допомоги ЦБС, дослідницька діяльність, аналітична робота, підвищення кваліфікації бібліотекарів, вивчення і розповсюдження передового досвіду, інноваційних форм роботи, рекламна діяльність бібліотеки та її послуг, “Паблік рілейшнз”.
     Нашими виданнями ми намагаємось змінити  традиційне ставлення до бібліотечної роботи, порадити щось нове, неординарне, підказати креативні ідеї, для того, щоб кожна бібліотека була цікава та неповторна.
     Із впровадженням комп’ютерних технологій відкривається можливість інформувати наших колег про новини в бібліотечній справі, спілкуватись в онлайн-режимі, що економить час та гроші за міжміські переговори. Бібліотеки області створюють свої блоги, сайти, сторінки в соціальних мережах,  є активними дописувачами  на всеукраїнському веб-порталі «Творчість та бібліотека». Нашим колегам є чим похвалитись, адже бібліотечна робота цікава та різноманітна, творча.
     Консультації, довідки, роз’яснення  в онлайн-режимі - вже звична робота для методистів обласної бібліотеки з ЦБС області.
     В березні, на обласному семінарі директорів, відбувся конкурс  «Моя бібліотека» на найкращу мультимедіапрезентацію про бібліотеку. В конкурсі прийняли участь 20 бібліотек як районних, міських так і сільських.  Голосування проходило серед директорів ЦБС, переможці отримали подарунки. Цей конкурс ще раз доводить, що бібліотекар - універсальний працівник, який не тільки легко навчається зовсім новим технологіям, а створює справжні шедеври.
    За підсумками проблемно-цільового навчання, що відбулося наприкінці червня  в Городнянській ЦРБ, можна зробити висновки, що бібліотека змінюється, опановуються нові технології, впроваджуються нові послуги, підвищується рівень  бібліотечних сервісів.
     Бібліотекарі пишуть проекти, а коли дізнаються про перемогу, то радіють немов діти. Так, за програмою «Бібліоміст» вже 30 бібліотек області отримали комп’ютерну техніку, проходять тренінги в Чернігівському Регіональному тренінговому центрі, а в своїх досягненнях за життя пишуть, що опанували роботу з комп’ютером, пошук в Інтернеті,  дізнались багато цікавого та корисного для роботи. Тепер бібліотекарі з легкістю спілкуються в режимі онлайн зі своїми колегами з інших районів, обмінюються досвідом, вітають один одного за допомогою програми Скайп.
    Видавнича продукція ЦБС стала різноманітнішою  за допомогою комп’ютерних технологій та Інтернет, покращилась їх якість, оформлення.  Найкращі зразки передаються до Національної парламентської бібліотеки України. До річних звітів працівники ЦБС стали підходити творчо, відповідально. Адже за рік треба показати всю різноманітність своєї роботи.
   На щорічний обласний фотоконкурс «Життя як книга», організатором якого є Чернігівське відділення УБА, бібліотекарі області надіслали понад 80 цікавих  фоторобіт,  стали переможцями, отримали цінні подарунки та квіти від спонсорів та Чернігівського відділення УБА. Найкращі фото можна побачити на стендах, що знаходяться на першому поверсі обласної бібліотеки.
   У листопаді на заняття Обласної школи керівника завітала І.О.Цуріна. Цікаві повідомлення про досьє директора, управління бібліотекою не залишили байдужими наших директорів. Інна Олексіївна надавала консультації, роз’яснення щодо проблемних питань.
   Також визначним для нашого відділу стало створення бібліотечного блогу «Третій поверх», він ще зовсім молодий, навіть можна сказати зовсім зелений, але ми вчимося, намагаємось зробити його цікавим, і самі ростемо з нашим блогом. І якщо Ви його зараз читаєте, то наші зусилля недаремні:).
                                                                      
                                                                           
                                                                                                                                                   












                                                                        

20 груд. 2011 р.

Минає рік...

 Аникина Ольга Николаевна

Настанет час. Светло и слепо
я улыбнусь  -   благодаря...

Над головой сомкнётся лето
волною цвета янтаря,

и вдалеке забрезжит осень,
спиралью звонкой завита,
и сможет стать земною осью
любая складочка листа.

А зимы, как большие совы,
спеша покинуть клеть ветвей,
полупрозрачны, невесомы,
взлетят над памятью моей,

и взоры их сквозь дым белёсый
тревожным сполохом блеснут,
и вёсны, лёгкие, как вёсла,
главу вперёд перелистнут,

и время длинной ляжет тенью,
как будто соскользнувший шарф,
и я нырну в отдохновенье,
восторг на вдохе задержав.



                                                                   
                                                                             Чудові малюнки Magdalena Wanli підгледіли на сайті: http://basik.ru/painter/magdalena_wanli/