24 лют. 2014 р.

 «Ne-формаt»: 12 уроків для написання проекту від Зимової школи молодого бібліотекаря УБА

Двом бібліотекарям з Чернігова Катерині Райхіль та Євгенію Кирієнку пощастило пройти конкурсний відбір та потрапити до п'ятиденної Зимової школи молодого бібліотекаря УБА «Ne-формаt». Учасники для школи відбиралися зі всієї України: міст, містечок, сіл та представляли бібліотеки різних рівнів. 


Заняття у школі розпочалися 11 лютого 2014 року, у Львівській області с. Орявчик Гірськолижному відпочинковому комплексі "Звенів", де і пройшов "Перший дзвоник" для 30 школярів-бібліотекарів зі всієї України. 


"Перший дзвоник"


Далі знайомство з "вчителями", а потім і до занять. Педагогічний колектив та за сумісництвом організатори школи: директор Львівської обласної бібліотеки для дітей і директор Зимової школи Лариса Анатоліївна Лугова, виконавчий директор Української бібліотечної асоціації (УБА) Ярослава Євгенівна Сошинська, PR-менеджер УБА Оксана Бояринова, завідувач відділу новітніх технологій Івано-Франківської ОУНБ член президії УБА та тренер РТЦ Микола Вірстюк + представник від програми "Бібліоміст" Анна Тараненко та просто прекрасний тренер Анна Римаренко.
Уроки, як і в будь-якій школі, проте цікавіші, веселіші і корисніші, бо майже всі підкріплювалися практичними вправами. Крім того, бібліотекарі одразу отримали завдання щодо організації буккросингу "Книга в тренді" для відпочиваючих та проведення акції "Бібліотека кохає тебе" для учнів місцевої школи с. Козьова. 

Протягом п’яти днів учасники проходили навчання з проектного менеджменту, фандрейзингу, маркетингу, по соціальному партнерству, створенню ефективних презентацій. Крім того, виконували практичні завдання з «Основ бібліотечної журналістики» (написання новин) та зі створення згуртованої команди. Крок за кроком і урок за уроком, на виході в день "Останнього дзвоника" кожен учасник мав представити власноруч написаний проект для своєї бібліотеки і презентувати його школярам. Програма школи була насичена, 12 тем (уроків), проте повністю вичерпувала запитання школярів, щодо проектної діяльності бібліотек від дослідження проблеми до отримання грантів на їх вирішення. Значна частина бібліотекарів вперше працювали над створенням проектів, але це майже не вплинуло на роботу в школі та результати. Консультації в позаурочний час "вчителів"- професіоналів, спільна робота учасників та взаємна допомога, практика, практика та ще раз практика - саме ці складові допомогали учасникам працювати з повною віддачею. А ще режим...ніщо так не додає сил як вранішня зарядка та свіже гірське повітря!

"Щасливі разом: створення згуртованої команди"


По-особливому в Зимовій школі молодого бібліотекаря УБА пройшов і День закоханих. У холі ГВК "Звенів" організовано буккросинг "Книга в тренді" для всіх гостей та відпочиваючих, у місцевій школі проведено акцію "Вся Україна поруч - доторкнись", в якій прийняли участь всі учасники школи, розповідавши про свої міста та села  учням, зробивши спільне дерево дружби та подарувавши його учням. Подарунки від організаторів отримали і школярі-бібліотекарі: блокноти, валентинки, цукерки і просто теплі слова...
Ранкова "підзарядка"

Уроки та розваги минули швидко, на п'ятий день після урочистої презентації проектів учасників, нагородження усіх учасників дипломами, за окремо виконані завдання, ініціативи - подарунками та нагородами... пролунав "Останній дзвоник", промови, слова подяки... Це надзвичайний досвід, знання... і можливо трішки пригода молодих бібліотекарів у горах! А ще 12 уроків для проектів + факультативи для життя!!!


Школярі-бібліотекарі з тренерами