16 лист. 2011 р.

"Співчуття править світом" (індійська мудрість)

Сьогодні  – Міжнародний день толерантності, який  з 1996р. відзначається за пропозицією ООН. Розуміння толерантності неоднозначне в різних культурах, воно залежить від історичного досвіду народу. В англійській мові це поняття трактується як готовність і здатність сприймати без опору будь яку особистість або річ; у французькій – це повага свободи іншого, його способу мислення, політичних або релігійних поглядів. Для арабів толерантність – це прощення, співчуття, терпіння; для перських народів вона означає готовність до примирення. В російській мові є таке поняття як терпимість, тобто здатність миритися з чужими поглядами, бути поблажливими до вчинків інших.
Так непросто буває усвідомити, що всі люди на світі не такі, як усі. Неможливо примусити будь кого бути толерантним. Це – спосіб мислення, який потрібно виховувати змалку: в сім’ї, школі і, звичайно, в бібліотеці, що є найбільш демократичним соціальним інститутом – територією толерантності. Книги, їхній гуманістичний пафос, приклади величі людського духу, милосердя і жертовності – наші найкращі помічники у вихованні толерантної особистості.
Для обговорень, дискусій, круглих столів та інших інтерактивних форм, що є найбільш дієвими методологічними засобами спілкування з читацькою аудиторією, можна обрати такі теми як добро і зло, батьки і діти, багаті і бідні, жорстокість світу, співчуття до всього живого, милосердя до слабких і немічних, взаємовідносини людей різних національностей, соціальних груп, віросповідань у суспільстві; взаємовідносини членів сім’ї, що мають різні національності, політичні погляди.
Для того, щоб позитивно сприймати толерантність, необхідно прояснити прояви її протилежності – інтолерантності або нетерпимості. Нетерпимість базується на уяві, що твоя група, твоя система поглядів, твій спосіб життя стоять вище за інших. Це несприйняття іншого, якщо він не так виглядає, не так думає, не так вірує, не так діє, просто не так існує. Результати нетерпимості можуть проявлятись в найширшому діапазоні – від звичайної неввічливості, роздратованості – до етнічних чисток, геноциду.
«Бацила» нетерпимості сьогодні буквально вразила світ. Люди забули, що всі ми – команда одного маленького човника під назвою «Земля». І краще б той човник не розхитувати…
Ось яку «дієту» на тиждень пропонують психологи тим, хто хоче бути толерантним: понеділок: розмовляючи з людьми, дивитись їм прямо в очі, вітатись з усіма; вівторок: намагатися нікому не нав’язувати свою волю; середа : зробити для когось добру справу так, щоб він не здогадувався, що добро іде від вас; четвер: не виявляти до іншого такого відношення, якого ви б не хотіли до себе; п’ятниця: намагатись добре виглядати, говорити з усіма тихим голосом; субота: записати 5 позитивних якостей, що характеризують вас і вашого друга; неділя: знайти три привода, щоб сказати: «Спасибі» вашим близьким.
                                        Терпеть и верить: все на свете
                                        Прекрасны – взрослые и дети,
                                        Коты, собаки и медведи,
                                        И сослуживцы и соседи.
                                        Терпимость – наш взаимный шанс,
                                        Ведь кто-то тоже терпит нас.
                                                                        Піт Хейн (Данія)

 Весь цей матеріал – результат пошуків в Інтернеті. І наостанок – чудовий відеоряд, який, нам здається, дуже «пасує» до теми: http://www.youtube.com/watch?v=rwkcjx3dS9A:

Немає коментарів:

Дописати коментар